top of page
Zoeken

Interview

Met dank aan Tom Viane van "De Chinese Vrijwilliger"


Dit vraaggesprek is ontstaan uit een hernieuwd contact met Djamila Amiri, een dame die tijdens de vier jaar die ik doorgebracht heb als leerling aan het vroegere Sint-Amandscollege te Harelbeke daar werkzaam was als leerkracht Frans in de eerste graad. Ik heb nooit het voorrecht genoten, les te krijgen van haar, maar ze is mij toch altijd bijgebleven als een bijzonder kleurrijke en fascinerende vrouw met een grote intellectuele bagage.

Eerder toevallig stuitte ik voorbije zomer op de Facebook-pagina van InnerWay (https://www.facebook.com/www.innerway.be/), haar zelfstandige praktijk als levenscoach met de nadruk op inzicht en healing, een job die ze sinds dit jaar voltijds uitoefent. Meer info hierover is te vinden op de website http://www.innerway.be/.

Uit onze gesprekken bleek dat Djamila een heel brede interesse heeft in spirituele tradities, en dat ze gevoels- én ervaringsdeskundige is in de toepassing hiervan op het dagelijkse leven, met name in het oplossen van mentale blokkades, inzicht bieden in de oorzaken van psychische problemen, omgaan met kinderen … Ik leerde een hartelijke, respectvolle en vooral erg boeiende vrouw kennen met heel wat levenswijsheid.

Daarom leek het me op z’n minst gezegd interessant om met haar toestemming mijn nieuwsgierigheid eens bot te vieren en haar enkele vraagjes voor te schotelen.


Beste Djamila, kan je ons iets vertellen over jouw persoonlijke achtergrond? Wat is jouw persoonlijke geschiedenis, of hoe ben jij geworden wie je bent?

Ik volgde reeds veel opleidingen om mezelf en anderen vooruit te helpen op psychologisch en op spiritueel vlak. Mijn persoonlijkheid is een combinatie tussen “nuchter-met-voeten-op-de-grond” en “fijngevoelig-emotioneel-hartelijk”.


Al mijn hele leven ben ik bezig met: “Er is toch veel meer tussen hemel en aarde?”, maar mijn spirituele groei is ongeveer 20 jaar geleden echt begonnen. Verbroken relaties, graven in mijn kindertijd en de nood om ouder-kindrelaties te healen en me los te maken van het oude. Toen volgde ik ook een reiki-opleiding en zou mezelf eigenlijk reiki-master kunnen noemen, maar ik hou niet van dwepen met titels.

Mijn leven ging niet over rozen, waardoor mijn levenswijsheid is gaan groeien en waardoor ik de kans kreeg veel emoties te ervaren waardoor me nog weinig vreemd is. Ik heb reeds lange tijd ervaring met werken met kinderen en healing van het innerlijke kind.


Wat moeten we precies verstaan onder het begrip healing?

Healing betekent genezing, heling, het herstellen van geblokkeerde energiestromen in en om het lichaam met behulp van kosmische energie. Healing is geschikt voor zeer uiteenlopende klachten en herstelt blokkades op lichamelijk, emotioneel en mentaal gebied.


Op welke vlakken verschilt deze therapie zoal van meer klassieke psychiatrische of psychoanalytische methoden?

Tijdens een healing laat ik geblokkeerde energie weer stromen zoals bedoeld is. Het kan het zijn dat je warmte, koude, een tinteling of een lichte druk ervaart op de plekken waar de energie geblokkeerd zat, of dat er emoties vrijkomen die je had weggestopt. Energie die weer gaat stromen, stroomt precies naar die plekken die deze energie nodig hebben, omdat ons lichaam weet hoe het zichzelf kan herstellen. Omdat de energie weer gaat stromen, kan het ook gebeuren dat je vanzelf tot bepaalde inzichten komt. Dit kan opluchting geven en je zorgen doen verdwijnen.

Je gaat rustig zitten/liggen en ik geef je een energetische behandeling. Je hoeft hierbij geen kledij uit te doen. De handoplegging kan op 10 cm afstand gebeuren of via zachte aanraking op het hoofd, de schouders, de armen, de buik, de benen. Indien je geen aanraking wenst, dan respecteer ik dat en pas ik me aan. Dat is geen probleem.


Zijn er bepaalde auteurs, boeken, films, … die je sterk beïnvloed hebben in je levensvisie?

Deepak Chopra en Stewart Wilde waren wel auteurs waarvan ik het één en ander heb gelezen maar ik ben iemand die vooral kennis opdoet via opleidingen, cursussen en ervaringen. Ook cursussen van Access Consciousness hebben mij positief beïnvloed.


Reiki bestaat in vele verschillende stromingen, disciplines, methodes, … Wat houdt reiki precies in voor jou, of in welke ‘school’ ben jij opgeleid?

Mijn reiki-verhaal is vooral ontstaan vanuit een interesse in healing. Ik heb het toevallig leren kennen en ben opgeleid in de Usui-school. Ik heb de 3 graden gevolgd omdat dat mij heel leuk leek mij hierin te verdiepen. Ik vond het leuk om te leren mezelf een behandeling te geven en ook anderen te helpen. Ondertussen geef ik mezelf bijna dagelijks reiki en is het eigenlijk bijna iets vanzelfsprekend geworden. Ook volg ik niet meer de basis-handposities maar volg ik compleet mijn gevoel hierin. Dat oefen je door vaak reiki te beoefenen ook trouwens. Je intuïtie kan je doen groeien door het veel te gebruiken en er veel mee te oefenen. Ondertussen doe ik naast reiki ook access bars, dat zijn 32 energie-drukpunten op je hoofd die je ook kan behandelen en waarbij je je denkpatronen kunt deblokkeren, waardoor de energie harmonieus gaat stromen en je je vrijer en meer ontspannen voelt. Access bars hebben wel niets te maken met reiki voor alle duidelijkheid, maar het is een healing-methode die ook goed kan helpen, en die dieper gaat dan reiki.


Reiki geldt als alternatieve geneeswijze. Ik veronderstel dat je ook vaak te maken krijgt met kritiek vanwege mensen die het niet ernstig nemen of twijfelen aan het nut ervan. Hoe ga je daarmee om?

Ik laat iedereen in zijn vrijheid. Maar het is niet omdat we denken dat iets niet werkt dat het daarom zo is. Ken je Masaru Emoto? Die heeft ontdekt dat water beïnvloed kan worden door energie. Als je verschillende glazen water op tafel zet en je houd elk glas even tussen je handen waarbij je denkt aan vreugde, liefde, haat, angst, … dan zal de moleculaire structuur van het water veranderen. Dit is even kort door de bocht samengevat. Als je op internet gaat zoeken, leer je meer hierover. Maar hoe dan ook, zelfs al is energie niet iets tastbaar of kan men het niet altijd in een vorm gieten, het is er en het is voelbaar. Waarom zou ons denken belangrijker zijn dan ons voelen?


Wat is jouw mening over meer fysieke alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie, naturopathie, accupunctuur, …?

Ik ben sowieso voorstander van holistische geneeswijzen. Klassieke geneeskunde is nodig. Als ik hevige pijn heb en ik kan snel geholpen worden dan ben ik blij met de klassieke geneeskunde. Niettemin, ik ga daarna wel eens stilstaan bij de vraag: Wat leert mij nu deze pijn? Wat is nu de diepere oorzaak? Wat kan ik doen om mijn lichaam, mijn geest, mijn leven terug harmonieus te laten functioneren? Een beetje in de trant van Michel Odoul, schrijver van het boek Dis-moi où tu as mal, je te dirai pourquoi (Zeg me waar je pijn hebt, dan vertel ik je waarom).


Het is een vraag waarop geen eenduidig antwoord bestaat, maar hoe kan men positief in het leven staan, gelukkig zijn en de moed niet verliezen wanneer men – zoals eigenlijk iedereen in grotere of kleinere mate – omringd is door negativiteit, ongeluk, onrecht, … ? Waar kan men beginnen?

Dit kan je oefenen op veschillende manieren en hiervoor ga je best op zoek naar dingen die bij je passen. Door dagelijks even stil te staan bij jezelf via korte meditatie, een bodyscan van mindfulness, een wandeling of dauwtrappen in je grasperk. Door yoga, tai chi, qi gong te doen. Door te gaan zwemmen, door vaak te gaan wandelen, whatever … Door te werken met positieve affirmaties, waardoor je je energieveld weer afstemt op het positieve. Dit maakt dat je sterker wordt wanneer je dan eens wat tegenslag meemaakt. “Je kan de golven van de zee niet tegenhouden maar je kan wel leren surfen,” zegt men in mindfulness. Ik sta hier volledig achter. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat wanneer je heel geregeld aan relaxatie doet, je zenuwstelsel na een tijdje getraind wordt zodat je niet zo meegedreven wordt in de pieken en dalen van anderen of van tegenslagen. Als je rustiger kan reageren op een situatie kan je helderder nadenken over wat het juiste is op dat moment. Let op: denk niet dat ik een verlichte ben op dat vlak. Ik streef dit na, maar geraak ook soms uit mijn evenwicht. We zijn allemaal maar mensen, inclusief de coaches. Het is niet omdat we talenten hebben om mensen te helpen dat we altijd onszelf kunnen helpen ook. Coaches hebben ook andere coaches nodig want we hebben ook onze blinde vlekken, maar zo werken we aan onszelf. En als coach is dat een vereiste. Ik vind dat niet erg. Ik ben heel leergierig.


Speelt religie een rol in je leven? en zoja, hoe beleef je dat?

Een specifieke religie heb ik niet in die zin dat ik niet naar de kerk ga of elke dag bid ofzo. Wel ben ik met spiritualiteit bezig. Ik vraag hulp aan ‘hierboven’ (dierbare overleden, engelen en aartsengelen) en ik dank hen voor hun bijstand.


Geloof jij in God?

Ik geloof in een hogere positieve kracht en ik geloof ook dat we voor een stukje die vonk in ons dragen, waardoor we ook kunnen mee-creëren in ons leven.


Je bent half Algerijns van origine. Wat heb je zoal meegekregen uit die etnische (islamitische?) achtergrond? Heb je er bepaalde voor- of nadelen door ervaren in je jeugd?

Je achtergrond helpt je om te worden wie je bent. Ik heb een heel verdrietige jeugd gekend met een nogal dominante vader. Maar ja, die is opnieuw gevormd vanuit zijn achtergrond. Het is pas als een mens dingen meemaakt die hem/haar raken dat je stilstaat bij het leven. Ik leerde veel bij over relaties, over gedrag, over culturele verschillen, over vrije keuze, over machtspatronen, enz., en dat maakte van mij een diepzinnig iemand.


Vindt jouw spirituele gevoeligheid ook enige artistieke uiting?

Ik heb een tijd geschilderd op zijde als vorm van therapie maar dat was meer een uiting van creativiteit en had niet meteen een spirituele inslag. Niettemin kan je creativiteit ook als een vorm van diepzinnigheid of spiritualiteit zien.


Je hebt vele jaren ervaring in het onderwijs. Wat vind jij dat er beter kan aan het huidige onderwijssysteem?

Ik heb 23 jaar in het onderwijs gestaan als leerkracht Frans en geschiedenis aan leerlingen van 12 tot 14. Het is een persoonlijke keuze geweest om hiermee te stoppen. Ik wil mensen coachen of levenswijsheid bijbrengen, omdat ik het betreur dat we dat zo weinig kunnen in het onderwijs. Daar ben je gebonden aan leerplannen en moet je op het einde van het schooljaar je doelen bereikt hebben. Ik wou leerlingen weer helpen op vlak van omgaan met problemen en dan kan je dat eventjes doen op de vensterbank, in de gang. Maar dat kan je niet fulltime in klasverband. Het onderwijssysteem is aan het evolueren. Dat gaat traag en dat is niet evident allemaal, maar leerkrachten kunnen niet alles doen wat èn de overheid graag wil èn de ouders graag willen. Dat zorgt soms voor spanningen. De leerlingen van nu hebben voor een gedeelte ook andere noden dan de leerlingen dan vroeger. Ik hoop dat hierin een evenwicht kan gevonden worden. Ik geef toe: ik weet soms zelf niet goed hoe ik het zou organiseren in hun plaats.


Je bent nog lerares geschiedenis geweest. Welke aspecten van de geschiedenis genieten vooral jouw interesse?

Ik gaf toen les over de prehistorie, de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. Ik vond dat heel leuk om te doen en het heeft ook mijn kennis verrijkt op vlak van esoterie. Vandaag de dag doe ik hier niets meer mee, maar ik vind dat niet zo erg. Met esoterie bedoel ik spirituele groei, hoe je omgaat met emoties, met anderen, met het leven en de connectie met ‘hierboven’ (mijn begeleiders).

Comments


Commenting has been turned off.
Knop
bottom of page