top of page
Zoeken

Meditatie inzetten om te helen

Foto's van yogi's en yogini's met hun benen in de knoop haha : daarop bots je als je bij Dr Google "meditatie" ingeeft als zoekwoord. Maar bij meditatie draait het echt niet rond ingewikkelde yoga poses. Leuk natuurlijk als je dat kan, want souplesse in je lichaam is heel belangrijk. Er is namelijk een verband tussen vastzitten in je hoofd en hierdoor een strammer lichaam hebben (maar dat is een ander topic).


Meditatie is heel belangrijk als "tool" om naar binnen te keren en tot rust te komen. Zittend in een stoel, of liggend op een matje.

Want als je even met je ogen dicht gaat zitten en gaat voelen wat binnenin leeft, dan plug je als het ware in bij jezelf. Je innerlijke kind kijkt mee, je hogere zelf denkt "oo, hoe leuk, er is opnieuw verbondenheid".


Veel mensen (zeker in onze Westerse juju-maatschappij) zijn bang om met hun ogen dicht gewoon te "zijn" en te luisteren naar hun innerlijke zelf. Hun geest wil terug de controle overnemen en terug actief zijn. Maar we leven niet alleen met ons hoofd. Ons brein maakt graag hersenspinsels van dingen die er niet zijn of houdt zich bezig met gepieker. Dit zijn tijdsbestedingen die ons niet vooruit helpen... Als we ons hoofd even leeg maken, kunnen we echt ontspannen en gewoonweg ons ademritme volgen, waarbij onze buik volloopt als een ballon bij de inademing en terug leegloopt bij de uitademing. Of je nu graag een geleide meditatie doet of gewoon mindfulness toepast, om het even : het helpt je om te ontspannen. Dat is de eerste stap in je helingsproces. Kalmte creëren om klaarder te kijken naar het wateroppervlak van ons meertje. En hoe meer rust er is, hoe dieper we in het meertje kunnen kijken.

Als we hierin oefenen zullen we merken dat we gewaarwordingen krijgen : beelden, geuren, gevoelens enz... Omdat dit nieuw is voor sommige mensen, worden sommigen dan bang. Niets om bang voor te zijn of niet de bedoeling om je van de kaart te laten brengen hierdoor. Zie het als stukjes energie die losschieten om je zo te bevrijden.

De beelden die brengen je creativiteit in beweging. Laat dit nu een belangrijke zijn in je helingsproces ! We hebben creativiteit heel erg nodig om beslissingen te nemen die goed voelen voor onszelf en onze verdere toekomst. Niet gek dus dat sommige therapeuten hun helingswerk associëren met kunstzinnigheid. Het sleutelwoord is bij beiden, afzakken naar je gevoel.

Daarom vind ik het fijn om in de sessies vaak een stukje meditatie te doen : dit helpt je om terug wat rustiger te worden. Een stukje uit de ban van "het gekke aapje dat onze mind is" te geraken.

Misschien tijd om eens YouTube te doorzoeken op geleide meditaties om je te helpen bij je proces?


Comments


Commenting has been turned off.
Knop
bottom of page