top of page
Zoeken

Hooggevoeligheid : Wat is het + tips

Ben jij hooggevoelig ? Of weet je niet zo goed wat dat juist is ?


HSP (Highly Sensitive Person) of High Sensitive person of

Mensen met hooggevoeligheid of hypersensitiviteit hebben vaak een groot waarnemingsvermogen.


Is dat niet het zoveelste labeltje ?

Dat is zoals je het bekijkt. Ik vind dat niet. Het is goed dat we weten wat het is en waarmee het te maken heeft zodat we beter kunnen omgaan met onszelf of met anderen of zelfs kinderen die zo zijn.


Hooggevoelig ? Hoe komt dat ? We hebben toch allemaal hetzelfde zenuwstelsel ?

Dat klopt, maar als je hooggevoelig bent, dan vang je veel meer prikkels op (geuren, geluiden, scherp zicht) en indrukken. Je opmerkzaamheid is vaak groter dan die van anderen. Je merkt subtiele dingen op daar waar het de meesten nooit was opgevallen. Hierdoor hebben hooggevoelige mensen vaak veel nood aan slaap. soms hebben ze niet genoeg aan 8 uur. Sommigen vinden hen dan misschien lui maar dat klopt niet. Hun zenuwstelsel, hun hersenen hebben meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken die ze opvingen tijdens de dag.


Maar het is niet alleen iets fysieks. Het gaat vaak nog verder dan dat.

Misschien ondervond je al dat als iemand je benadert je soms gewaarwordingen hebt in je lichaam waarvan je voelt : "Wow wat krijg ik nu ?" Een knoop in je maag. Een toesnoering van je keel. Een tinteling of een duizelig gevoel. Een zwaarte. Een plakkerig gevoel. Soms voel je het gewoon als iemand aan het liegen is of vals tegen je doet. Je lichaam geeft je signalen van "Dit is niet pluis." Zonder dat je misschien iets kon zien aan de persoon. Die kan ogenschijnlijk engelachtig staan glimlachen. En als je denken dan tussenkomt in de trand van "Ja maar, ik beeld mij hier iets in, zeker ? Die is toch gewoon vriendelijk tegen mij ?" Dan volg je soms dat berispende stemmetje om daarna te moeten vaststellen : "Inderdaad, die persoon was niet zuiver... Mijn intuïtie zat juist". Heel vaak kom ik hooggevoelige mensen tegen die intuïtief heel sterk zijn maar niet durven te vertrouwen op hun gevoel. Dat is vaak iets wat zij meer mogen doen.

Levenslessen : die hebben we allemaal wel, maar wat mij geregeld opvalt is dat gevoelige mensen soms al veel te verduren kregen. Het was of is niet altijd simpel. Hun ziel wil soms snel veel leren in dit aardse bestaan. Vandaar dat die rust dan dubbel en dik nodig is. Niet alleen voor de verwerking van fysieke prikkels maar ook vanwege de energiën.


Want naast hun eigen innerlijke processen, hun eigen emotionele golven die ze beleven als eb en vloed kunnen ze soms gevoelens oppikken van anderen. Het is niet verwonderlijk dan dat ze de keukenhanddoek erbij moeten nemen om hun hevig gesnotter droog te deppen bij een emotionele film. Ze kunnen er volledig in opgaan. Zeker als ze in de bioscoop zijn. Groot beeld met veel details, beladen muziek, de sfeer... Dan komen emotionele scènes nog meer binnen. Ik moet toegeven dat ik vroeger soms de bioscoop vermeden heb. Hoevee keer ben ik niet buitengegaan met bloedrode ogen, wat alles behalve leuk was. Je hebt nu eenmaal van die tijden of van die tijdstippen van de maand ook die het allemaal niet echt positief beïnvloeden.


Bij kinderen merk je soms dat ze hooggevoelig zijn als ze sterke gemoedsschommelingen hebben. Ze glijden van intense vreugde naar verdriet in een handomdraai en als ze een valpartij meemaken kan het best zijn dat ze een heel drama opvoeren en je heel erg duidelijk maken dat ze toch zo'n diepe zielepijn voelen. Doordat ze alles heel intens beleven kan het best zijn dat hun emoties ook in alle hevigheid kunnen uitbarsten. Nee, het zijn daarom geen dramaqueens. Ze willen gewoon hun hevige energie-opwelling kwijt op dat moment. Vaak is het moeilijker voor verlegen mensen. Die weten niet goed hoe ze uitdrukking kunnen geven aan hun gevoelens.


Komt het door hun empathisch (invoelend) vermogen - dat zou best kunnen - maar heel vaak zijn hooggevoelige mensen heel gewetensvolle of ook principiële mensen. Omdat ze weten hoe kl*te het voelt om bedrogen te worden, zullen ze zelden bedriegen.


Sommigen noemen hooggevoeligheid een last en anderen een kracht. Het kan beiden zijn. Het is vooral lastig als we een periode hebben dat we iets minder goed in ons vel zitten. Maar eigenlijk zijn het heel mooie eigenschappen die je kunnen helpen in je leven en waardoor je anderen ook goed kan helpen. Persoonlijk ben ik heel dankbaar voor mijn hooggevoeligheid. Het helpt mij om mensen vooruit te helpen op hun levenspad en dat geeft mij dan weer voldoening.


Wat zijn tips die kunnen helpen bij hooggevoeligheid ?

  1. Zoals eerder al aangekaart : zorg voor rust. Het gaat niet alleen over slapen maar ook over gewoon een dagje niksen waarbij totaal niets moet. Ontspanning is heilig

  2. Een ontspannend bad of douche nemen met enkele druppels lavendelolie. Of douchen met een beetje Himalaya zout dat je laat oplossen in je hand samen met wat water. Het water dan over je hele lichaam wrijven zodat je alle zwaarte wegveegt.

  3. Visualiseer jezelf onder een stromende waterval op een heerlijk exotisch eiland. Het water verfrist je energieveld en doet je terug leven.

  4. Een kwartiertje yoga doen kan je ook helpen. Het laat je toe terug te landen in je lijf en je spanningen weg te rekken.

  5. Leuke muziek opzetten en alles van je lijf shaken

  6. De natuur intrekken. Heerlijk hoe het groen de zwaarte kan absorberen en transformeren.

  7. Goed op je voeding letten. Eet zuiver want als je brol eet, beïnvloedt dat je humeur en je gedachten.

  8. Drink voldoende water


Comments


Knop
bottom of page