top of page
Zoeken

Over maskers en over liefde
Het is carnavaltijd.  Een tijd waarbij we het leuk vinden om ons te verkleden en om zelfs eens volledig in de huid te kruipen van een personnage.  Eens iemand anders zijn.  Ineens gaat het makkelijker om lekker uit de bol te gaan.  Het lijkt soms eens leuk en makkelijker dan onszelf te zijn.  Zeker als we niet goed meer weten wie we zijn en hoe we zouden moeten zijn. Zeker als we onze eigen rol vergeten zijn…


Het zoeken naar onszelf kan vermoeiend zijn en kan ons spanning en rusteloosheid geven.  Doordat we niet goed weten wie we zijn, hebben we het ook soms moeilijk om juiste keuzes te maken die leiden naar meer geluk en meer bestaansvreugde.  Want ja, het risico bestaat dat we keuzes maken die niet bij ons passen en dan voelen we ons ongelukkig of nog ongelukkiger dan te voren.


In Human Design spreekt men soms van het niet-zelf.  Je zou het kunnen vergelijken als een sluier die over je heen hangt waardoor je denkt dat jij die sluier bent.  Je zou het kunnen vergelijken met een costuum van een personnage. Maar dat ben je niet… 


Alles wat we meemaken beïnvloedt ons.

Sinds onze prille babytijd, (persoonlijk geloof ik zelfs al sinds onze tijd in de moederschoot) hebben we ervaringen opgedaan. Sindsdien zijn we ook overtuigingen gaan opdoen. Als je bijvoorbeeld een baby bent en je ontdekt dat als je huilt je dan eten krijgt, dan ga verbanden leggen. Als je honger hebt en je wil eten, dan kan je als baby dit gaan sturen.  Ik heb honger dus ik begin luid te krijsen dan geeft mama mij eten.  En als ik lang krijs, krijg ik misschien ook knuffels.  Ik vind knuffels leuk dus ik maak het kenbaar.  We maken onze behoeften kenbaar en we zoeken om onze noden in te vullen.


Hoe we leren over de wereld, over relaties dat hebben we geleerd via interpretaties, via overtuigingen…  Dus ons leven wordt een heel stuk bepaald door wat we hebben meegemaakt en hoe wij ermee zijn omgegaan.  Hoe wij functioneren.  Ons levensbeeld, ons wereldbeeld wordt gevormd. 

Nu is het wel zo dat wij mogen beseffen dat heel wat van onze overtuigingen niet juist zijn.  Sommige wetenschappers spreken zelfs van 90 procent.  Niettemin : deze overtuigingen beïnvloeden heel sterk ons dagdagelijks gedrag.  Veelal zijn we er totaal niet bewust van. 


Dus als we willen weten wie we werkelijk zijn is het van belang om ons denken, ons functioneren eens onder de loep te nemen.  Onszelf te observeren.  “Is dat wat ik nu denk wel juist ?  Of is dit een overtuiging die mij ooit heeft gediend maar die mij nu niet meer dient ?  Ben ik aan het leven of aan het overleven?  Kies ik om te blijven hangen in een overlevingspatroon ?   


Als we Human Design hiernaast leggen dan spreekt men over een duurtijd van minstens 7 jaar om te deconditioneren (ofwel aan onszelf werken) Als je het mij vraagt dan denk ik dat dat langer kan duren. Maar eigenlijk hoeft dat geen frustratie te zijn.  Ik denk dat we als mensheid ons mogen ontdoen van al die overtuigingen die ons niet dienen en dat we hiervoor de tijd mogen nemen die we nodig hebben.  Hoe meer we ons bevrijden, hoe meer stroming er komt op vlak van energie, hoe meer we onszelf kunnen worden.


Soms doen we gewoonweg graag dingen die onze noden invullen : zoals geliefd zijn, zoals erkend, herkend worden, het gevoel hebben om bij de groep te horen. We zijn mensen, hé... Alles is OK, zolang je jezelf hierin niet verliest.  Zolang je maar authenthiek blijft. Zolang je je niet constant verbergt achter je masker.  Want het is nog zo leuk graag gezien te worden, aanvaard te worden voor wie we zijn.

 

Hoe kan je je ontdoen van je masker / maskers, je niet-zelf ?

 

Het begint misschien met liefde?  Liefde voor je maskers.  Je maskers hebben een doel, een rol ookal zijn het geen echte delen van je pure zelf.  Het zijn stukken van je niet-zelf die je de weg leiden naar jezelf.  Ze leren je over jezelf.  Dus als jij opkijkt naar iemand bijvoorbeeld.  Sta dan eens stil wat jij opmerkt van eigenschap, kwaliteit bij die persoon.  Het is niet voor niets dat die persoon je triggert.  Het is niet voor niets dat jij die eigenschap juist zo mooi vindt.  Die eigenschap zit ook in jezelf.  Je mag die schoonheid omhelzen en je je dat deeltje van jezelf terug toe-eigenen. 


Heb je al ooit gehoord over soul-retrieval ?  Dat is een soort van healingsmethode, ritueel om op energetisch vlak je ontbrekende zielsdelen terug te halen. Het gaat hier over energie. Soms geven we onze energie bewust/onbewust weg daar waar we dat beter niet doen.   Dan is belangrijk om terug tot onszelf te komen en die energie terug te claimen. Door dit te doen zorgt dat ervoor dat je kracht terugkomt.  Die kracht heb je nodig om jezelf te zijn en gelukkig te zijn.  Terug in alignment te komen. Streng zijn ten opzichte van jezelf helpt je niet.  Liefdevol zijn ten opzichte van jezelf helpt je wel.  Jezelf trouw zijn in goede en kwade dagen : van jezelf houden met je mooie als je minder mooie aspecten.  Je verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en mooi omgaan met wat je kreeg van talenten. 

Je niet-zelf helpt je hierbij.  Het stimuleert je om te groeien.  En zelfs als je op een gegeven moment wil afstand doen van zaken die je niet meer dienen mag jij zien dat je niet-zelf een leermeester is.  Niet iets negatiefs om te verfoeien. Want je niet-zelf heeft misschien gezorgd dat jij geleerd hebt om te vechten als een echte warrior.  En heeft je bijgebracht hoe krachtig jij bent en jouw deed beseffen hoe jij kan doorzetten.  Je niet-zelf leerde je over jezelf en hielp je te navigeren through shitty times.  En als jij dan voelt dat het tijd is om een stuk van je oude zelf los te laten dan kan dat.  Dat is evolutie.  Bedank dan hierbij die energie om haar levensles en laat het los.


Maar het is zoals met mensen.  Mensen willen ook graag dat je hun naam uitspreekt.  Hen herkent, erkent.  De energiën van het Niet-zelf worden ook graag gezien in hun rol, hun taak.  Daarom is werken aan bewustzijn zo belangrijk.  Je kan enkel iemand herkennen als je iemand ziet.  Je kan enkel iets herkennen, erkennen als je het ziet. 

Om het even hoe je dit werk aanpakt, het is waardevol.  Of je dit nu via healingmethoden doet of je doet het via psychotherapie of een combinatie van beide.  Het maakt niet uit.  Zolang het maar gaat over liefde brengen en liefde te laten stromen in onszelf, voor onszelf, voor ons niet-zelf en voor de anderen. 


Misschien herken jij bepaalde dingen door het lezen van dit stuk en wil je er graag over praten of wil je misschien graag een healing of een human design reading om meer voeling te krijgen met jezelf en waar je nu staat in je leven . Ik help je graag.
Kommentarer


Knop
bottom of page